Lijfrente, wat kun je daar nog mee?

 1. Home
 2. Pensioen
 3. Lijfrente, wat kun je daar nog mee?

Lijfrenteverzekering

Misschien heb jij ook nog zo’n verzekering. Afgesloten om als ZZP’er pensioen mee aan te vullen, of misschien een overblijfsel uit de tijd dat bedrijfssparen nog was toegestaan. In de praktijk krijg ik vaak vragen over hoe men zijn of haar lijfrentekapitaal nog kan besteden.

De regelgeving rondom lijfrente is complex. Dit artikel is bedoeld om jou een indruk te geven wat je er wel en niet mee kunt, wat de valkuilen zijn en de misconcepties van velen.

Kenmerken van een lijfrenteproduct

Een lijfrente is een pensioenproduct. Bedoeld om een aanvulling te verzorgen op jouw pensioen. Het kenmerk van een pensioenproduct is dat premies worden betaald vanuit bruto inkomsten en de uitkeringen straks belast zijn. Lijfrente zegt niets over de manier van opbouwen. Je kunt een beleggingsproduct hebben wat een lijfrente is, maar ook een product met een garantieopbouw kan een lijfrente zijn. Het is zelfs mogelijk om een overlijdensverzekering te hebben die valt onder de noemer ‘lijfrente’. Lijfrente zegt dus alleen iets over de aftrekbaarheid van de premies en de belastbaarheid van de uitkeringen.

Wat kan ik met mijn lijfrente?

Helaas constateer ik nog iedere dag dat de informatievoorziening omtrent dit soort producten in het verleden vaak tekort is geschoten. Hieronder de meest gestelde vragen die ik zoal krijg, inclusief antwoord:

 • Mag ik mijn lijfrentekapitaal gebruiken voor inlossing van mijn hypotheek?

A    Nee, pas als je het afkoopt kun je het nettobedrag gebruiken en afkoop is erg ongunstig.

 • Mijn verzekeringscontract loopt binnenkort af, krijg ik het kapitaal dan uitgekeerd?

A    Nee, je dient van het kapitaal een uitkeringsproduct aan te kopen die de fiscale regelgeving volgt. Het kan zo zijn dat dit nu nog niet mogelijk is.

 • Ik heb niet alle premies in aftrek gebracht, wat nu?

A    Je kunt een verklaring bij de belastingdienst opvragen, waarmee je (een deel van) de niet afgetrokken premies onbelast kunt uit laten betalen. Eventueel kan ik je daarbij helpen.

vragen over lijfrente


Wet -en regelgeving omtrent lijfrente

De regelgeving voor lijfrenteproducten is in de loop der jaren veranderd. In Nederland geldt vaak:

 • Nieuwe regels gelden pas vanaf het moment dat ze worden ingevoerd

Zo ook voor lijfrenteproducten. Voor lijfrenteproducten zijn de belangrijkste aanpassingen geweest in 1992, 2001, 2006 en 2014. Wat ik vaak tegenkom is een product wat in 1996 is afgesloten en waarvan het contract nu ergens afloopt. Wanneer je de premie van een verzekering al die jaren hebt voorgezet, dan kan het zo zijn dat er op jouw lijfrentekapitaal drie verschillende soorten wet -en regelgeving van toepassing is.

Misschien ben je me nu al kwijt, maar zie het kapitaal gewoon als drie verschillende potjes geld met verschillende bestedingsmogelijkheden per potje.

Het potje opgebouwd uit premies voor 2006 mag je nog gebruiken om eerder met pensioen te gaan. De andere twee potjes mag je uitsluitend gebruiken voor aanvulling op jouw pensioen.

Potje twee, opgebouwd uit premies betaald vanaf 2006 t/m 2013 mag je vanaf het kalenderjaar dat je de 65 jarige leeftijd bereikt, gebruiken voor het afsluiten van een aanvullende lijfrente uitkering die minimaal vijf jaar uitkeert.

Potje drie, opgebouwd uit premies betaald na 2013, mag je vanaf het kalenderjaar dat je de AOW gerechtigde leeftijd bereikt, gebruiken voor het afsluiten van een aanvullende lijfrente uitkering die eveneens minimaal vijf jaar uitkeert.

spaarvarken lijfrente

Do’s and dont’s

Do’s:

 • Nu al bekijken wat je met het kapitaal kunt doen.

Dit geldt zeker wanneer je een beleggingsproduct hebt. Je hoeft niet te wachten tot de einddatum van de verzekering om wijzigingen in de opbouwmethodiek door te voeren. Wanneer je de waarde van jouw beleggingsverzekering wilt veiligstellen, dan kan tussentijdse omzetting naar een bankspaarproduct verstandig zijn. Dat kan fiscaal geruisloos. Dus zonder een tussentijdse belastingheffing.

 • Premiebetaling onder de loep nemen.

Mogelijk leg je premies in die je op dit moment beter voor andere doeleinden kunt gebruiken. Of misschien kun je de premies zelfs niet eens meer in aftrek brengen. Je mag de verzekering echter ook premievrij voortzetten. Neem in dat geval altijd contact op met een adviseur! In sommige gevallen kan een verkeerde beslissing jou namelijk fors financieel nadeel opleveren.

Dont’s:

 • Afkoop en uitbetaling ineens (noem ik ook wel kapitaalvernietiging).

Alleen wanneer je een product hebt wat voor 1992 is afgesloten, kan het in sommige gevallen gunstig zijn om het kapitaal ineens uit te laten keren. De uitkering wordt dan belast in box I en het afkoopbedrag wordt opgeteld bij jouw inkomen. Bij producten afgesloten na 1992 berekent de belastingdienst bij afkoop een boete door van 20%. Dat is een extra bedrag wat je dus betaalt bovenop de inkomstenbelasting over de uitkering. Het dient geen betoog dat je dat beter niet kunt doen.

 • Een garantieverzekering omzetten naar banksparen

In garantieverzekeringen zit bijna altijd nog een 3% of 4% rekenrente. Vaak is de verzekering ook winstdelend. Door de lage rentestanden van de afgelopen jaren is de winst nagenoeg nihil geweest. Door de hoge rekenrente in het product levert deze verzekering echter nog steeds meer rendement op dan een bankspaarproduct.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

Heb je zo’n verzekering en ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden? Neem gerust contact met mij op om de mogelijkheden een keertje door te nemen. Ik nodig je van harte welkom voor een gratis oriënterend gesprek, telefonisch of bij mij op kantoor. Je kunt me ook een mailtje sturen op jeroen@pensioncare.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu