Als ZZP’er een pensioen opbouwen, hoe werkt dat?

  1. Home
  2. Pensioen
  3. Als ZZP’er een pensioen opbouwen, hoe werkt dat?

Pensioen opbouwen als ZZP’er

In dit artikel ga ik het hebben over pensioen opbouwen als zelfstandig ondernemer. Eerst een stukje over hoe het werkt in Nederland. In Nederland is ons pensioenstelsel opgebouwd uit 3 pijlers. Pensioen wordt fiscaal gefaciliteerd. Dat houdt in dat de pensioenpremies vanuit bruto inkomsten worden betaald en dat de uitkeringen belast zijn in box I.

AOW

De 1e pijler is het overheidspensioen, de AOW. AOW bouw je al op vanaf je 15e levensjaar. AOW bouwt iedereen op die in Nederland werkt of woont. Ieder jaar dat dit zo is bouw je 2% AOW op. Om een volledige AOW op te bouwen zul je dus minimaal 50 jaar in Nederland werkzaam en/of woonachtig moeten zijn. Niet veel mensen weten dat wanneer je op latere leeftijd in Nederland bent gaan wonen, er een mogelijkheid bestaan om extra AOW in te kopen. Dat moet binnen 10 jaar, maar is over het algemeen een zeer goede investering.

Als gehuwde ontvang je aan AOW ongeveer € 10.700 per jaar. Als alleenstaande is dit bedrag ongeveer € 15.500. Je AOW wordt vaak aangevuld met een pensioen uit de tweede pijler.

Tweede pijler pensioen

Als werknemer neem je in veel gevallen deel aan een pensioenregeling die wordt aangeboden door jouw werkgever. Hij is echter niet altijd verplicht om pensioen aan te bieden. Sommige branches of beroepsgroepen kennen een verplichte deelname aan een regeling via een pensioenfonds. In dat geval bouw je als werknemer daar pensioen op. Als ZZP’er val je echter vaak buiten dit soort pensioenregelingen. Alleen wanneer je DGA bent zijn er mogelijkheden om je pensioen bij een verzekeraar op te bouwen. Voorheen kon je als DGA nog pensioen opbouwen in eigen beheer, maar dat is tegenwoordig afgeschaft. Wanneer je een eenmanszaak hebt, heb je normaliter geen mogelijkheden meer om pensioen in de tweede pijler op te bouwen.

Derde pijler lijfrente

De derde pijler is het pensioen wat je in privé opbouwt. Dit is de pijler waarbinnen je als ZZP’er vaak aanvullend pensioen opbouwt (een zzp’er wordt juridisch en fiscaal vaak als privé persoon aangemerkt). Pensioenopbouw is gebonden aan een bepaald maximum. Vaak is er alleen nog beperkte ruimte om iets in de lijfrentesfeer op te bouwen wanneer er ook in de tweede pijler wordt gespaard voor het pensioen. Hoeveel premie je fiscaal gefaciliteerd mag inleggen wordt bepaald aan de hand van een formule. De jaarruimte formule.

Wanneer je dit jaar lijfrentepremies stort, trek je deze in je aangifte af van jouw inkomen van het jaar daarvoor. Daardoor betaal je geen belasting over dat deel van jouw inkomen. Met de lijfrente premies bouw je een kapitaal op, waar je straks een uitkering voor aankoopt. De uitkeringen worden dan weer belast maar dat is vaak tegen een lager tarief. In een later artikel ga ik hier wat dieper op in.

sparen voor pensioenFOR

Als ZZP’er heb je in Nederland nog een extra mogelijkheid om pensioen op te bouwen. Dit is de fiscale oudedagsreserve (FOR). Het voordeel van deze optie is dat je het geld in je bedrijf mag laten, waardoor je het bijvoorbeeld kunt gebruiken voor het maken van investeringen binnen je bedrijf. Je mag alleen toevoegen aan deze reserve wanneer je een positief ondernemingsvermogen behoudt. Houdt er wel rekening mee dat wanneer je de reserve gebruikt voor uitgaven, je dus eigenlijk je pensioengeld aan het besteden bent. Op de reserve blijft ook een fiscale claim rusten. Houdt er dus rekening mee dat je tegen de tijd dat je met pensioen gaat voldoende financiële middelen hebt om aan je pensioenverplichtingen te voldoen. Wanneer je doteert aan de FOR doe je dat met een vast percentage van je netto winst. Dat percentage is dit jaar 9,44% met een maximum bedrag van € 8.999,-.

Stakingswinst

Het kan zo zijn dat je als ZZP’er een bepaalde waarde opbouwt in jouw bedrijf door het opbouwen van een bepaalde meerwaarde of een klantenkring. Ook kan het zijn dat je in de loop der jaren bezittingen of vaste inkomsten in jouw bedrijf krijgt die je bij de bedrijfsbeëindiging weer kunt verkopen. Als je een eenmanszaak of aandelen in een Vof of Maatschap bezit, dan mag je de winst die bij de verkoop van jouw bedrijf ontstaat, gebruiken om een lijfrente voor aan te kopen. Het principe blijft hierin hetzelfde. Je rekent nu niet af, maar straks over de uitkeringen. Dat kan erg gunstig zijn. De aftrekmogelijkheden worden hoger naarmate je dichter bij je AOW komt. De aftrek loopt op tot ongeveer € 450.000,- vanaf 5 jaar van je AOW leeftijd, of wanneer je genoodzaakt bent om door arbeidsongeschiktheid te stoppen.

Laatste puntje

Het komt geregeld voor dat ik klanten spreek (vaak met wat hogere inkomens) die aangeven dat zij hun pensioen in stenen hebben zitten en dus geen interesse hebben om een pensioeninkomen in box I op te bouwen. Ik geef dan aan dat het vaak toch gunstig is, om ook wat pensioen in box I op te bouwen. Zeker totdat je een bepaald inkomen in box I na pensionering hebt bereikt. Het fiscale rendement is tot een zekere hoogte minimaal 18%. Hoewel ik vastgoed een goede investering acht, raad ik altijd aan om ook een stukje pensioeninkomen in box I op te bouwen.

Actualiteiten/blogs

Het is druk en dat is goed. Ik denk dat normaal is bij het opstarten van je eigen bedrijf. Toch probeer ik minimaal 1x per week op maandag een artikel te plaatsen wat interessant kan zijn voor mijn klantendoelgroep of wat ingaat op belangrijke actualiteiten. Mocht je vragen hebben over pensioen opbouwen of een verzoekje hebben voor een bepaald onderwerp voor een artikel, stuur dan een mailtje naar jeroen@pensioncare.nl of laat een bericht achter via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Menu